Výměna řemínku – jak na to?

Láká vás výměna řemínku? Potřebují vaše hodinky změnit vzhled? Máte starý pásek a chcete si ho vyměnit za nový? Nechce se vám nikam chodit a věříte si na výměnu? V tom případě je tento článek pro Vás!  Výměna řemínku – co budete potřebovat: Připravte si hodinky, vhodnou plochu, abyste je nepoškrábali, vystěžejkovač, nový řemínek a […]
Jak si vyměnit řemínek na hodinkách

Led 17, 2023

Láká vás výměna řemínku? Potřebují vaše hodinky změnit vzhled? Máte starý pásek a chcete si ho vyměnit za nový? Nechce se vám nikam chodit a věříte si na výměnu? V tom případě je tento článek pro Vás! 

Výměna řemínku – co budete potřebovat:

Připravte si hodinky, vhodnou plochu, abyste je nepoškrábali, vystěžejkovač, nový řemínek a nové stěžejky. Pokud však máte řemínek s Quick Release systémem, stěžejky potřebovat nebudete.

1. Správný rozměr

Ten si můžete přeměřit ideálně šuplerou, pokud byste ji neměli, tak můžete i pravítkem. Rozteč mezi nožičkami pouzdra udává šířku řemínku a délka se udává ve dvou rozměrech – delší strana a kratší strana řemínku, spona se do délky nezapočítává např.: 120/80. Důležité také, abyste si zjistili zda-li nepotřebujete speciální řemínek. Některé starožitné hodinky mají pevně zabudované stěžejky. Na to je potřeba řemínek s otevřenými konci – OE, tomu se však budeme věnovat příště.

2. Sundání původního řemínku

Nejjednodušší je, když máte Quick Release systém, v takovém případě řemínek jednoduše sundáte posuvnou stěžejkou, ať už jste kdekoliv.

Pokud máte klasický řemínek, mějte na paměti, že byste měli při výměně mít hodinky číselníkem dolů a ideálně pod hodinky vložit nějaký hadřík, abyste nepoškrábali sklíčko. Na tento krok se vám bude hodit vystěžejkovač se dvěma konci. První z konců má hrot, který se vám bude hodit například u menších hodinek – ty totiž často mívají na horní části nožičky malý otvor. Hrot do něj zasunete a řemínek pak můžete jednoduše vyjmout.

Nejčastější způsob je však druhým koncem vystěžejkovače do tvaru “V”, které nasunete nad řemínek, zaseknete o stěžejku a tu poté stáhnete dolů a řemínek vyndáte. 

Vždy řemínek sundavejte stranou od sebe, může se stát, že bude stěžejka hodně napružená a vystřelí vám. Proto je lepší výměnu provádět někde u stolu, abyste ji popřípadě dobře našli.

3. Nasazení nového řemínku

Pamatujte, že část řemínku se sponou by měla být na 12 hodině. 

Pokud máte řemínek s Quick Release systémem, tak máte vyhráno. Stěžejka je v řemínku již zabudovaná, pouze jí nehtem posunete a řemínek máte jednoduše a rychle nasazený.

Pokud máte klasický řemínek, zkontrolujte si stav stěžejek. Pakliže jsou stěžejky již starší, doporučujeme jejich výměnu. Může se stát, že stěžejky po času nebudou tolik pružné a řemínek se Vám uvolní. V horším případě si tím můžete zničit hodinky. Máme tedy hodinky položené sklíčkem domů na podložce. Stěžejky se nasunou do řemínku, v nožce pouzdra hodinek je otvor, do kterého se zasune spodní část stěžejky a horní vystěžejkovačem stlačíte a nasunute do horního otvoru. Stejný postup pak zopakujete na druhé straně.

A hotovo! Vaše hodinky jsou opět jako nové. 

(Varování – neručíme za poškození nebo úraz při výměně, pokud si výměnou nejste jistí, u nás na prodejně Vám vyměníme řemínky u nás zakoupené zdarma nebo navštivte hodináře v okolí.)